De beste periode om de Champagnestreek te bezoeken?

Elk seizoen heeft zijn charme. In de zomer staan de wijnranken in volle bloei. De oogst meemaken met de daarbij behorende Champagne oogstfeesten kan in de maand September en begin Oktober. Vele Champagnehuizen bieden dan leuke activiteiten. Bezoek de grote stad Reims ook eens in de december maand. Je kunt dan genieten van de leuke kerstmarkt in hartje Reims op het plein van de grote en bekende Kathedraal die ook zeker een bezoekje waard is.

 

Reims of Epernay?

Mumm Reims

De Champagne streek is onderverdeeld in 5 regio's. De meeste reizigers gaan toch wel naar Reims. Dit komt door de goede ligging, bekende Champagnehuizen, hotels, restaurants en andere bezienswaardigheden. Met een snelle trein ben je overigens in 45 minuten vanuit Parijs in Reims. Vanuit Nederland of Belgie (afhankelijk waar je woont) is het ongeveer 3-4 uur rijden met de auto. Je kunt er bekende en minder bekende Wijnhuizen in Reims bezoeken.

Reims is een grote stad met vele restaurantjes en vele bezienswaardigheden zoals de bekende kathedraal waar vroeger vele kroningen hebben plaatsgevonden. In Reims liggen de bekende Champagnehuizen zoals TaittingerPommery en Mumm. Je kunt deze Champagnehuizen gemakkelijk bezoeken d.m.v. het vooraf online reserveren van je bezoek. Champagne Pommery biedt verschillende activiteiten aan zoals diverse wijnkelder Tours met of zonder gids en een Gastronomisch bezoek. (een Tour met gids gevolgd door een lunch of diner uiteraard begeleid met Pommery Champagnes.

In en rondom Epernay vind je vele Champagnehuizen, klein en groot. Epernay is een klein stadje met een paar restaurantjes. Daarentegen vind je hier aan de prestigieuze Avenue de Champagne vele prachtige en bekende Champagnehuizen.
Maar wil je ook kleine en onbekende Champagnehuizen bezoeken? Dan raden we je ook aan om naar Epernay en omgeving te gaan. De keuze is enorm. Wil je bijvoorbeeld maar één groot Champagnehuis bezoeken en lekker winkelen, eten en bijkomen in een goed hotel (Best Western, Mariott..) dan kun je je lol op in Reims.

 

De Aube bezoeken:

Champagne Moutard150 Km ten zuiden van Reims ligt de regio Aube. Een grote en bekende stad is Troyes. Dit gedeelte van de Champagne streek is minder populair omdat de grote en bekende Champagnehuizen in en om Reims en Epernay liggen. Hier vind je minder toeristen dan in Reims maar de beleving zal er niet minder om zijn. Dit gedeelte van de champagne-streek is met name beplant met de pinot noir druif. Dus als je een “pinot noir lover” bent, zit je hier helemaal goed. Ontdek de verborgen parels, kleine wijnhuizen en kleine wijnboeren. Champagne proeven en een rondleiding van het domein, het huis en de wijnkelders gebeurt meestal op afspraak. Je kunt hier zeer goede Champagne kopen voor de beste prijs!

Een echte aanrader is Champagnehuis Moutard in Buxeuil.

Reserveren is ten zeerste aan te raden! Zo weet je zeker dat je niet voor een gesloten deur staat of dat alles volgeboekt is. Champagnehuizen hebben beperkte beschikbaarheden. Je ontvangt direct na je boeking de boekingsbevestiging per email. Betalen doe je pas bij het Champagnehuis zelf.

 

 

9 leuke Champagne tips:

De 5 regio’s in de Champagnestreek:


Montagne de Reims

1. De Montagne de Reims

Champagnehuizen in de Montagne de Reims, gelegen tussen Reims en Épernay, kunnen het hele jaar door bezocht worden... lees meer Belangrijkste druif: Pinot Noir en een aanzienlijk kleiner percentage van Chardonnay wijngaarden en Pinot Meunier wijngaarden. Belangrijkste dorpen: Reims, Ambonnay, Ay-Champagne, Bouzy, Verzenay, Verzy

Bekende Champagnehuizen die je in Reims kunt bezoeken:

  • Champagne Pommery - Het grootste Champagnehuis in Reims met een indrukwekkend domein, vele Tours en 7 dagen per week geopend, dus ook op zondag!
  • Champagne Lanson - Een bezoek aan Maison Lanson is een echte initiatiereis en neemt de bezoeker mee door de verschillende stadia van het productieproces in een unieke omgeving
  • Champagne Mumm - Een mooi Champagnehuis met schitterende wijnkelders vlakbij het treinstation van Reims
  • Champagne Taittinger - Een unieke proeverij workshop zal worden aangeboden in de Demeure des Comtes de Champagne, de historische parel van het Taittinger erfgoed, gelegen in het hart van Reims.

Bekijk meer Champagnehuizen in Reims en omgeving

 

 

Valee de la Marne

2. De Vallée de la Marne

Het landschap van de Valée de la Marne is bijna geheel geschapen door de mens, dit komt doordat men de grond al eeuwenlang en op alle mogelijke manieren heeft gebruikt en bewerkt… lees meer

Belangrijkste druif: Pinot Meunier

Belangrijkste dorpen: Mareuil-sur-Ay, (Pinot Noir), Dizy & Hautvillers (Pinot Noir en Pinot Meunier) en Ste-Gemme (Pinot Meunier)

Boek een bezoek bij je favoriete Champagnehuis in de Vallée de la Marne

 

 

Epernay Champagne

3. De Côte des Blancs & Epernay

De Côte des Blancs is een heuvelrug die 250 meter hoog boven het land uitsteekt en van noord naar zuid loopt. De hellingen van deze heuvelrug bestaan uit wijngaarden met diepe ravijnen uitgesleten door een aantal rivieren… lees meer

Belangrijkste druif: Chardonnay

Tip: bezoek de champagnekelders van Champagne Mercier met een klein treintje. De kelders liggen onder de beroemde Avenue de Champagne.

Belangrijkste dorpen: Epernay, Cramant, Avize, le Mensil-sur-Oger

Bekijk meer Champagnehuizen in Epernay en omgeving

 

 

Cote des Bar

4. De Côte des Bar

Liefhebbers van authenticiteit en fijne bubbels zullen de Aube en haar Champagneroute via de Côte des Bar zeker waarderen… lees meer

Belangrijkste druif: Pinot Noir

Belangrijkste dorp: Les Riceys

Boek een bezoek bij je favoriete Champagnehuis in de Côte des Bar

 

 

Cote de Sezanne

5. De Côte de Sézanne

De Côte de Sézanne is eigenlijk een verlengde van de Côte des Blancs, slechts gescheiden door de moerassen van Saint Gond en gedomineerd door dezelfde variëteit druifsoort; de Chardonnay… lees meer

Belangrijkste druif: Chardonnay

Belangrijkste dorp: Villeauxe-la-Grande

Boek een bezoek bij je favoriete Champagnehuis in de Côte de Sézanne

Populaire Champagnehuizen

Ontdek de leukste Champagnehuizen in Reims en Epernay